Χτίζοντας γερές σχέσεις με τα παιδιά μας στη βρεφο-νηπιακή ηλικία.
- Valentina Ierotheou
- 10 Μαΐ 2018
- διαβάστηκε 2 λεπτά

Οι περισσότεροι από εμάς, γονείς αλλά και ειδικοί, ψάχνουμε να βρούμε την καλύτερη λύση για να πειθαρχηθεί ένα παιδί. Πολλά από αυτά τα μέσα είναι οι έξυπνες τιμωρίες, τα εγχειρίδια για γονείς, οι δραστηριότητες διαχείρισης του θυμού, οι πίνακες επιβράβευσης κ.α. Η αλήθεια είναι ότι τίποτα από όλα αυτά δεν αρκεί, αν δεν υπάρχει μια ασφαλής και εγγύς σχέση μεταξύ των γονιών και των παιδιών. Είναι φανερό μέσα από τις έρευνες ότι ασφαλής δεσμός του παιδιού με το γονιό του είναι η μέγιστη προϋπόθεση για την υγιή ψυχοσωματική ανάπτυξη. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να χτίζουμε μια τέτοια δυνατή σχέση και να την προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού.
Γνωρίζουμε, λοιπόν, ότι οι ανθρώπινες σχέσεις που δημιουργούμε από μικρή ηλικία, επηρεάζουν τις σχέσεις που δημιουργούμε ως ενήλικες. Γιατί είναι σημαντικές οι σχέσεις; Ο ίδιος ο εγκέφαλός μας λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Όταν στερούμε από τον εγκέφαλο μας να επεξεργάζεται και να συλλαμβάνει θετικές σχεσιακές ενέργειες, τότε αυτός υποφέρει συναισθηματικά και η ανάγκη του για συναισθηματικό δέσιμο όλο και μικραίνει.
Από τη θεωρία στη πράξη!
Σε κάθε ηλικία χρειάζεται να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα και στις νέες ανάγκες που έχει το παιδί. Ως εκ τούτου, στη βρεφική ηλικία η σχέση με το παιδί βασίζεται, κυρίως, στην κάλυψη των φυσικών και συναισθηματικών αναγκών. Κάποιοι από αυτούς τους τρόπους είναι οι εξής:
Παρατηρείστε τα σημάδια που σας δείχνει το βρέφος και απαντήστε ανάλογα. Τα βρέφη επικοινωνούν μαζί σας μέσα από ήχους, εκφράσεις, μορφασμούς και φυσικά μέσα από το κλάμα. Όταν εσείς κατανοείται άμεσα τι ζητά το παιδί και το παρέχετε, τότε δημιουργείτε μια αίσθηση ασφάλειας στη μεταξύ σας σχέση.
Δώστε πολλές αγκαλιές, φιλιά και γενικότερα σωματική επαφή. Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι αυτό ευνοεί την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Επίσης, η αφή φαίνεται να προκαλεί ηρεμία και βοηθά τα βρέφη να κοιμούνται καλύτερα.

Χαμογελάστε, μιλήστε και επιδιώξτε να επικοινωνήσετε συχνά με το μωρό σας. Ωστόσο, δώστε χώρο στο παιδί σας όταν δεν θέλει να επικοινωνήσει με οποιοδήποτε τρόπο. Αν, λοιπόν, σας γυρνάει τη πλάτη, είναι σαν να σας λέει “φτάνει πια, σταμάτα”.
Ταΐστε το μωρό σας σε σταθερές ώρες και όσο γίνεται καλύψτε την ανάγκη της πείνας πριν αρχίσει να κλαίει. Είναι πολύ σημαντικό την ώρα του ταΐσματος να του μιλάτε ήρεμα και να διατηρείτε καλή βλεμματική επαφή.
Ανταποκρίθηκε έγκαιρα στο κλάμα. Έρευνες δείχνουν ότι τα βρέφη των οποίων οι ανάγκες ικανοποιούνται άμεσα, αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στη παιδική ηλικία.
TIP! Ακόμη και αν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να ανταποκρίθειτε άμεσα στο κλάμα του παιδιού, να του μιλάτε με ήρεμη και απαλή φωνή μέχρι να φτάσετε κοντά του. Αυτή η τεχνική βοηθάει τα βρέφη να αναπτύσσουν υπομονή και να νιώθουν ασφάλεια.
Βαλεντίνα Ιεροθέου
Σχολική Ψυχολόγος Bsc, Cert, M.A.
Comments